Hovedforsker: Kjell-Morten Myhr

Det foreligger bevis for at mitokondriell dysfunksjon oppstår i hjernen til pasienter med MS samt at dette kan spille en spesielt viktig rolle i de nevrodegenerative prosessene som ligger til grunn for progressiv multippel sklerose (PMS). Denne mitokondrielle dysfunksjonen antas å kompromittere den nevronale metabolismen og overlevelsen, inkludert ATP-mangel og redusert hastighet på mitokondrie NADH-oksidasjon, noe som fører til utarming av nevronal NAD, ett av de viktigste molekylene for bioenergetisk konvertering og signalisering i menneskeceller. Vi antar at økning av nevronale NAD-nivåer kan forbedre mitokondriell funksjon og utbedre nevronell dysfunksjon og død knyttet til PMS. Vi satser derfor på å undersøke om oral nikotinamid-ribosidklorid (NR), en NAD-forløper, kan utbedre nevronell NAD-mangel og mitokondriell dysfunksjon hos pasienter med PMS.

Målet er å studere om oral nikotinamid-ribosidklorid (NR) reduserer funksjonshemmingsprogresjonen for PMS, og om dette kan være en ny terapi for denne ødeleggende MS-sykdommen.

Foreløpig er studieprotokollen under utarbeidelse for innlevering til Regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk Vestlandet, og Legemiddelverket Q-1, 2020. Estimert studiestart er 2.–3. kvartal 2021.

 

Meny
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter